sklepowe regały, bez uwzględniania ich producenta, czy takich szczegółów jak kolor. Projekt sklepu mięsnego o sporo łatwiej zaprojektować niż to jest w przypadku projektów restauracji lub cukierni. Zwykle sklep mięsny to tylko przeszklone lady chłodnicze i stojaki, na których zamieszczone są pozostałe produkty. Projektując sklep trzeba brać pod uwagę trzy punkty widzenia. Po pierwsze klientów, którzy muszą polubi robie nie zakupów w sklepie i do niego wracać bacząc na na to, że jest to bardzo wygodne. Po drugie pracownikom także musi być wygodnie. Projekt cukierni chociażby powinno uwzględniać to, aby pracownicy mieli komfortowe stanowisko do przygotowywania deserów. Po trzecie trzeba brać pod uwagę przepisy. W lokalu muszą być wyraźnie oznaczone drogi pożarowe, czyli drogi ewakuacyjne. Wyjścia muszą być oznakowane a ścieżki pośród regałami w sklepach należycie szerokie. A dodatkowo powinno się przestrzegać przepisów sanitarnych, zatem w lokalu muszą być odpowiednie miejsca przeznaczone do higieny. To szczególnie istotne w sklepach spożywczych, gdzie sprzedawca myje narzędzia - noże. Do tego dochodzi ostatnia kwestia - przepisy bhp.
Zobacz również: projektowanie sklepów wrocław.