Przejdź do głównej zawartości

Sprzęt do restauracji

W mieścieach turystycznych roi się od niedużych knajpek z ogródkami, które goszczą turystów z odległych zakątków Polski. Dla wielu właścicieli biznes ma charakter sezonowy. Otwierają własne restauracje w czerwcu i zamykają we wrześniu.

Niektórzy ponadto prowadzą również pensjonaty, więc sezon turystyczny to dla nich gorący okres. Czy taki biznes się opłaca? Czy opłaca się założyć knajpę jedynie wówczas, gdy trwa sezon turystyczny a resztę roku żyć z zarobionych wcześniej pieniędzy. Na początku inwestycja jest dość duża. Do ogródka piwnego przyda się grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna. To wydatek rzędu kilku tysięcy złotych. Nieznaczny przydomowy grill można zakupić znacznie taniej, niemniej jednak grill, z którego będzie korzystać wielu gości musi być duży. Uwzględniając kulinarne upodoba nia Polaków, inwestycja zwróci się bardzo szybko - kazdy lubi grillowaną kuchnię, a na urlopie zapach pieczonych warzyw albo kiełbasy skusi niejednego turystę na diecie. W ogródku piwnym przyda się też maszyna do lodów włoskich. Latem, dosłownie jeżeli już pogoda nie dopisuje turyści bardzo chętnie jedzą lody. Zaś lody włoskie uznawane są na najlepsze w smaku, szczególnie te oparte na tradycyjnej recepturze. Prócz lodów i grilla, turyści kochają też pizzę. Warto więc zainwestować w elektromechaniczny piec do pizzy moretti forni. To duży wydatek, niemniej jednak pozwala także wydawanie dań na wynos. Turyści doceniają zajadać się pizzą na plaży lub zamawiać ją na kolację do domku, tkóy wynajęli na czas urlopu. Jak widać dużych wydatkow na początek jest wiele, niemniej jednak przy dobrym sezonie mogą zwrócić się w miesiąc.
Zobacz także: restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem.